Klättra på Google med våra 21 avgörande SEO-tips

12 suveräna WordPress-teman som är gratis

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
I den här artikeln går vi igenom våra 12 favoriter när det kommer till gratis-teman för wordpress.
gratis wordpress tema

Gratis wordpress-teman som faktiskt levererar.

Det finns idag en uppsjö av wordpress-teman som är gratis. Det finns däremot inte så många som faktiskt ger oss användare det vi behöver för att våra hemsidor ska rulla ordentligt. Egentligen finns det inget tema som är helt felfritt med alla funktioner – oavsett om det är ett gratis-tema eller ett man måste betala för. 

Så i slutändan måste vi alltid använda oss av plugins, vilket är hela poängen egentligen med wordpress från början. 

Men det finns gratis-teman till wordpress som faktiskt är riktigt populära, även för användare som vanligtvis betalar för sina teman. Och det är dom vi ska fokusera på i den här artikeln. 

Konkurrensen bland utvecklare och företagen är idag så stor – att nya gratis wordpress-teman faktiskt innehåller massvis med spännande och användbara funktioner. För 10 år sedan såg det helt annorlunda ut.

Vilket wordpress-tema är bäst?

Det här är en vanlig fråga vi får när vi pratar med våra kunder, som saknar ett enkelt svar tyvärr. I slutändan beror det helt på vad man ska använda sin hemsida till. Vad som är bäst för en hantverkare kanske inte alls passar en bloggare t.ex. 

Däremot finns det något som kallas multipurpose-teman. Det är teman alla i princip kan ha användning för, då dom riktar sig till den breda skaran av användare, och inte specifikt till t.ex. restauranger eller andra yrkeskategorier. 

Många av de gratis-teman vi kommer gå igenom påminner mycket om varandra, och dom flesta täcker det grundläggande behoven vi användare har. 

Vad är skillnaden mellan ett gratis-tema och ett som kostar? 

Skillnaderna kan vara allt från gigantiska till minimala beroende på vilket tema man tittar på. Ur ett SEO-perspektiv spelar det inte någon som helst roll. Det spelar heller ingen roll för en besökare, då dom oftast inte märker någon skillnad förutsatt att hemsidan är ordentligt designad. 

Men det finns såklart fördelar också. Något som många vill åt är mer och enklare sätt att anpassa sin hemsida. Det är sällan man får möjlighet att ändra allt via ett gratis-tema. Man kan även få bättre support om man köper ett tema. Men det är inget avgörande för det vi kommer gå igenom i den här artikeln. 

Dessutom finns det nästan alltid videor på youtube som visar i detalj vad man ska göra vid ett problem.

#12 Didi

gratis tema wordpress didi
Betyg på WordPress
4.5/5

Det första gratis wordpress-temat på vår lista är Didi Lite. Det är ett suveränt tema om man letar efter något minimalistiskt. Temat riktar sig främst till bloggare som söker ett gratis-tema. Det märks tydligt att temat är populärt då det ofta förekommer bland dom bästa för just bloggare som använder wordpress.

Temat i sig är inte särskilt fullproppat med funktioner. Istället har man lagt krutet på det just bloggare vill åt. Det finns enormt många olika typsnitt i gratisversionen, och många sätt man kan anpassa just startsidan på. 

Man får alla verktyg man behöver för att enkelt kunna bygga sin egna blogg, och börja med skrivandet direkt. Varmt rekommenderad till er som söker ett enkelt och gratis bloggtema för wordpress.

Det finns likt så många andra teman, även en betalversion av det där temat. Men det känns överflödigt enligt mig då gratisversionen levererar det dom flesta önskar.  

#11 Sydney

gratis wordpress tema sydney
Betyg på WordPress
5/5

Nästa gratis wordpress-tema är Sydney. Det är ett tema som ger användaren stort utrymme för att anpassa sin hemsida som man vill. Det är främst ett kraftfullt företagstema med massor av användbara funktioner. 

Man har t.ex. tillgång till alla Google-teckensnitt, full kontroll över hemsidans färger, hemsidans layout och stöd för en egen logga.

Vi på WP-admin som förespråkar Elementor tycker särskilt bra om det här temat, då dom två fungerar väldigt smidigt tillsammans. 

Det finns såklart också en premiumversion, men det är inget Sydney pushar för att man ska köpa. Så vill man inte betala för ytterligare funktioner så fungerar det minst lika bra. Ett väldigt enkelt gratis wordpress tema att komma igång med.

#10 Customify

gratis wordpress tema customify
Betyg på WordPress
5/5

Nästa gratis wordpress tema är Customify, som är precis som det låter. Ett väldigt anpassningsbart tema, och också multipurpose rakt igenom så det passar till alla typer av hemsidor. 

Temat ger dig möjlighet att ändra i princip allt, och fungerar lika bra även till WooCommerce. Temat kommer också med en header och footer-builder, som man enkelt kan anpassa som man önskar. Det är också ett SEO-vänligt tema utan massa onödig kod i bakgrunden. Ett annat plus är förstås att det är kompatibelt med Elementor och andra page-builders. 

#9 Hestia

gratis wordpress tema hestia
Betyg på WordPress
5/5

Här kommer ett till tema som är multipurpose. Den här gången är det kioskvältaren Hestia, som jag är övertygad om att många av er sett eller hört talas om förut. 

Det är ett tema som riktar in sig på den breda skaran av yrkesgrupper. Exempel på yrkesgrupper som använder Hestia är restauranger, e-handel då det stödjer WooCommerce, hantverkare, fotografer och frilansare för att nämna några stycken. 

Det är ett väldigt stilrent tema som låter dig anpassa en hel del. Det är också kompatibelt med page-builders som Elementor och DIVI. 

Då Hestia är ett väldigt populärt tema så finns det mängder med hjälpguider och videos vid eventuella problem och frågor. Det finns också en premiumversion för den som vill åt en sådan, men man kommer väldigt långt med gratisversionen. 

#8 Garfunkel

gratis wordpress tema garfunkel
Betyg på WordPress
5/5

Här har vi ett något mindre gratis wordpress-tema, som inte alls är lika välkänt som många andra på den här listan.

Garfunkel som tema är lite annorlunda, då det påminner om Pinterest i sin layout. Layouten som följer med temat heter Masonry, och är ett väldigt populärt sätt att visa sina artiklar och inlägg. Temat är utvecklat av svensken Anders Norén som med snart 3 miljoner nedladdningar på sina teman helt klart kan sin sak. 

Det är helt open source och helt gratis, vilket vi användare såklart uppskattar. Det kan vara värt att kika igenom vad Anders erbjuder om inte just Garfunkel faller dig i smaken. 

#7 Reykjavik

gratis wordpress tema reykjavik
Betyg på WordPress
5/5

Här har vi Reykjavik, som också är ett tema med bra betyg rakt igenom. Det är ett tema som passar alla inklusive e-handeln då det stödjer WooCommerce. Det prisar sig själv som ett snabbt och smidigt tema, och det är det också. 

Man har gott om utrymme för att anpassa temat efter eget tycke, samtidigt som det finns många bra funktioner som följer med temat från start. 

Däremot tycker jag menyn där man anpassar hemsidan inte särskilt användarvänlig. Så om det är första gången du använder wordpress så rekommenderar jag att du fortsätter scrolla neråt för enklare alternativ. 

#6 Neve

gratis wordpress tema neve
Betyg på WordPress
5/5

På plats nummer sex på listan hittar vi gratis-temat Neve. Det är tema som fungerar perfekt för mindre företag som inte riktigt behöver kunna anpassa precis allt. Det är ett enkelt och snabbt tema för den som vill åt något nästan färdigt. 

Det är kompatibelt med page-builders som Elementor, Divi, Brizy och Beaver Builder för att nämna några. Det inkluderas även en mycket enkel header och footer-builder med drag and drop funktion. Det är något man inte ser så ofta. 

Anpassningsmöjligheterna är stora och temat rullar klockrent. Ett riktigt bra gratis wordpress-tema med andra ord. 

#5 GeneratePress

gratis wordpress tema GeneratePress
Betyg på WordPress
5/5

Ännu ett multipurpose-tema. Den här gången kikar vi närmare på GeneratePress. För det första har temat fått fem stjärnor av samtliga som röstat på wordpress.com. Det hör inte till vanligheterna. 

Temat har många olika anpassningsfunktioner, och du kan i princip bygga vad du vill. Däremot finns inget färdigt, och det krävs lite tid för att få det snyggt. 

Så om redan vet med dig att du t.ex. vill skapa en blogg, så rekommenderar jag ett annat tema bättre anpassat för det istället. GeneratePress är istället ett tema med en väldigt bra bas, som man sedan får bygga ihop för att få ut något bra av det. 

Temat stödjer givetvis page-builders som Divi och Elementor. 

#4 Writee

gratis wordpress tema writee
Betyg på WordPress
5/5

Här har vi ett till gratis wordpress-tema som främst riktar sig till bloggare, och det märks på namnet Writee. Det är byggt för främst bilder och inlägg, och är väldigt anpassningsbart från grunden. 

Det är social media-vänligt och innehåller alla möjliga olika typsnitt man kan tänka sig. Temat har även stöd för översättningar, om det är så att man önskar att hela hemsidan är på svenska t.ex. Andra fördelar med temat är att det är SEO-vänligt, är snabbt och enkelt att sätta sig in i. 

#3 Hueman

gratis wordpress tema hueman
Betyg på WordPress
5/5

Ännu en kioskvältare hittar vi på plats nummer tre. Hueman är ett väldigt populärt tema och jag ska förklara varför. 

Först och främst är det idag ungefär 60-70 tusen hemsidor som använder sig av Hueman. Och det är troligtvis främst för att det blivit framröstat till bästa bloggtemat på wordpress. En annan fördel temat har är att det är 100% mobil-vänligt. En klar fördel då vi idag surfar mer med våra mobiler än våra datorer. 

#2 OceanWP

gratis wordpress tema oceanwp
Betyg på WordPress
5/5

På plats nummer två hittar vi OceanWP som med sina 400 tusen installationer är en jätte i sammanhanget. Temat är ett enormt populärt gratis wordpress tema. Det är helt multipurpose och kan användas till vilken bransch som helst. 

Det är perfekt för WooCommerce och page-builders som Elementor och Divi. 

Ett snabbt tema rakt igenom, och mobil, SEO och användarvänligt. Ett riktigt skitbra gratis-tema för er som letar efter ett sånt. I och med att det är så stort så finns det en uppsjö av hjälpguider vid eventuella frågor och funderingar. 

Vi har använt oss av OceanWP själva i alla möjliga olika projekt. 

#1 Astra

gratis wordpress tema astra
Betyg på WordPress
5/5

På plats nummer ett hittar vi såklart vårt kära Astra. Astra är ett suveränt gratis wordpress-tema rakt igenom. Med sina 300 tusen aktiva installationer är det också ett av dom större alternativen för oss wordpressfanatiker. 

Det Astra gör så bra är att fokusera mycket på hemsidans snabbhet. Många säger att Astra är världens snabbaste gratis-tema, och det kan mycket väl vara så. 

Det funkar perfekt med alla page-builders i princip, och WooCommerce förstås. Det gör att det kan användas till alla möjliga olika företag och projekt. 

Anpassningsmöjligheterna är också suveräna, och det går fort att få till sin hemsida så som man vill ha det. Ett klockrent val!

Slutsats

Slutsatsen är att det finns väldigt bra teman för WordPress som är gratis för den som letar. Man behöver inte spendera hundratals kronor om man inte vill. Det är de som gör WordPress så fantastiskt – det finns alltid alternativ för oss användare. 

Alla teman vi gått igenom här kräver såklart plugins för att fungera på bästa sätt. Har ni funderingar kring vilka plugins man bör ha installerade rekommenderar jag vår guide om det. 

Känner du att det saknas ett gratis-tema här som borde finnas med? Eller du kanske inte alls håller med om det vi skrivit? 

Kommentera gärna och berätta vilka teman ni använder och vad ni tycker fungerar bäst. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.