Klättra på Google med våra 21 avgörande SEO-tips

Hur får man backlinks?

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Vad är backlinks och varför är det så viktigt? I den guiden går vi först och främst igenom vad en backlink är. Vi kommer sedan förklara varför det är avgörande för en hemsida att ha backlinks Och slutligen går vi igenom hur man enklast skaffar backlinks.
hur får man backlinks

Vad är en backlink? 

Man får en backlink när någon annan länkar till din hemsida över nätet. Så om jag länkar till Killsteal.se här så fick precis den hemsidan en backlink.

Men just den här backlinken är inte så effektiv, och jag kommer förklara varför senare i artikeln.

Bilden nedan förklarar det ännu tydligare tycker jag. Backlinks hjälper sökmotorer att hitta den bästa informationen för sina användare.

Desto fler kvalitativa backlinks en hemsida har desto större chans är det att sökmotorerna rankar den väldigt högt. 

Varför behöver en hemsida backlinks?

Se det som en rekommendation. Om en restaurang har 100 rekommendationer och en annan restaurang har 5 så kommer du automatiskt bli mer intresserad av den första. 

Sökmotorerna uppfattar backlinks på samma sätt. Deras algoritmer tar för givet att desto fler som länkar till dig, desto bättre material måste hemsidan ha. 

Backlinks är en avgörande faktor inte bara för Google, utan för alla sökmotorer.

hur får man backlinks

Olika typer av backlinks

Först vill jag poängtera att det finns olika typer av backlinks.

Det finns backlinks som verkligen kan spela roll, backlinks som spelar mindre roll och backlinks som faktiskt kan skada din ranking hos sökmotorerna. 

Det gäller att skaffa sig rätt typ av backlinks, och det ska vi kika närmare på nu. 

Innan jag gav mig in i den här branschen så trodde jag likt många andra att det finns enkla genvägar för att få backlinks. 

Det gör det också, men inte för att få rätt typ av backlink. 

En backlink från en högt respekterad hemsida som samtidigt är populär kan spela större roll än 100 dåliga backlinks.

Men vad är en bra backlink? 

Dom allra flesta bra backlinksen har några saker gemensamt som du kan titta efter för att avgöra om det är en bra backlink eller inte.

Här är exempel på bra backlinks.

1. Länkar från pålitliga och etablerade hemsidor

Den här säger sig självt men jag ska ge er ett exempel. Vi på Rankr vill hellre att Loopia länkar till oss än en nystartad blogg gör det. 

Loopia är ett etablerat webbhotell som är högt respekterat och det gör att en länk från Loopia är värd så mycket mer för oss. 

En annan anledning till är att Loopia skriver om samma ämnen som vi gör – och därför blir en länk därifrån ännu mer värdefull. 

2. Länkar som innehåller de sökord du vill ranka på

Ett exempel på det här kan vara om någon som läser den här artikeln väljer sen att länka till oss på sin hemsida och skriver ”läs artikeln hur man får backlinks på rankr.se”

Den backlinken är väldigt bra för oss då själva länktexten innehåller ett sökord vi försöker ranka på.

3. Hemsidor som länkar till dig är inom samma nisch

Det här är också något som är väldigt avgörande. Om du skriver om något särskilt som till exempel curling, så är det ett stort plus att dom hemsidor som länkar till dig också är inom samma ämne. 

4. Länkarna är dofollow-länkar

Det finns länkar som inte ger dig någon backlink överhuvudtaget och det är nofollow-länkar. 

En nofollow link är när man lagt till rel=”nofollow” i HTML-taggen. Exempel på nofollow-länkar är länkar på Facebook och länkar i kommentarsfälten på bloggar.

Även länkar hos andra giganter som Twitter, Youtube och Twitch är nofollow-länkar och det är för att motverka spam helt enkelt. 

5. Länkar från hemsidor som inte länkat till dig tidigare

Det här är också en viktig faktor. Om en hemsida länkar till dig flera gånger i olika artiklar så spelar det inte någon större roll egentligen. 

Värdet på länkarna går stadigt ner efter första länken. 

Det är alltså bättre att få 10 länkar från 10 olika hemsidor än 100 länkar från en och samma hemsida. 

hur får man backlinks

Hur får man backlinks?

Det finns inget enkelt sätt att fixa backlinks om man inte betalar för det. Det finns en uppsjö av företag och privatpersoner som annonserar ut att dom säljer backlinks. 

Det är inget vi rekommenderar då det är en tillfällig lösning och Google och andra sökmotorer är bättre än någonsin på att upptäcka detta. 

Det man istället bör fokusera på är att skapa ordentliga artiklar som ger läsaren något – som sedan läsaren känner att den vill dela med sig av.

Backlinks går ofta hand i hand med dom övriga delarna på din hemsida – inklusive din rank på Google. 

Jag har skrivit en artikel om just det som fungerar som ett bra komplement till den här artikeln. Jag rekommenderar starkt att du läser den här.

1. Lägg tiden på att skriva en fantastiskt artikel

Ansträng dig och skapa cornerstones. En cornerstone är en artikel som du lagt ner extra mycket tid på. En artikel som verkligen är riktigt bra.

Det kan vara den ultimata guiden om hur du reser med barn till exempel. Den ska i så fall innehålla allt för en förvirrad förälder som ska ut och resa med familjen. 

En hemsida presterar så mycket bättre med dessa cornerstones. 

Det har faktiskt gjorts mängder med undersökningar kring det här. Det visar att större artiklar på runt 2500 ord har betydligt bättre genomslag bland läsare än mindre artiklar. 

2. Se till att artikeln är intressant och välskriven

Det är inte längden på artikeln man ska stirra sig blind på, utan innehållet. Om du läser en artikel på runt 2500 ord vilket motsvarar ungefär fem A4 sidor – så är det ju oftast nyttig och intressant information. 

Dom flesta ordbajsar inte ut 2500 ord bara för att. Det är betydligt vanligare däremot att se kortare artiklar med sämre innehåll. 

Och vi läsare vill inte läsa strunt helt enkelt. Om vi läser en bra artikel så är chansen betydligt högre att vi vill dela den på våra egna hemsidor och sociala medier. 

Och det är precis det du måste eftersträva. Skapa artiklar som folk vill läsa och dela med sig av. Undvik att ordbajsa.

3. Se till att artikeln innehåller ett sökord du vill ranka på

Det innebär med andra ord att du behöver nämna det ämne du vill ranka på. Om du vill ranka på ”bästa maten för hundar” så behöver du skriva den frasen, eller liknande i artikels rubriker och stycken. 

Du behöver inte skriva frasen exakt som den är men artikeln måste följa en röd tråd och det ska vara självklart att den handlar om den bästa maten för hundar. 

4. Kontakta företag och berätta att du är nöjd med deras produkter

Det här kan vara riktigt effektivt, framförallt om du riktar in dig mot mindre företag som söker egna goda recensioner. Ett exempel kan vara om du skriver om möbler och precis köpt ett nytt vardagsrumsbord av företaget Smallable. 

Om du är nöjd med bordet så skriv några rader om produkten, ta en bild på bordet hemma hos dig – och maila det sedan till Smallable och skriv med en länk till din blogg.

Chansen är då väldigt stor att dom uppskattar det här och väljer att dela det du skrivit på deras sociala medier och bloggar. 

Ofta länkar dom tillbaka till dig direkt, och vips så har du en väldigt effektiv backlink inom den nisch du skriver om. 

Förvånansvärt effektivt. Det fungerar på så många olika produkter också. 

5. Engagera dig i rätt kretsar online

Det här är helt klart mitt favorittips för det är enormt effektivt och samtidigt väldigt roligt. 

Låt oss säga att du är helt insnöad på film och din hemsida handlar om film i allmänhet, men du har få besökare och saknar backlinks. 

Så vad gör du?

Du ser till att röra dig i dom kretsarna online såklart! Följ andra filmnördar på Twitter och Instagram. Lyssna på filmpoddar och kommentera och engagera dig. 

Det finns inte mycket som är så effektivt som att beblanda sig med likatänkande och det är precis det du måste göra.

Vi kan garantera att det kommer betala av sig med både fler besökare och backlinks! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.