Klättra på Google med våra 21 avgörande SEO-tips

Vad är WordPress?

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

WordPress är ett gratis content-management system (CMS) som baseras på PHP & MySQL med öppen källkod. Med andra ord så är WordPress ett verktyg för att (relativt) enkelt skapa bloggar, webshoppar och andra hemsidor.

Det är också väldigt populärt, och då menar jag verkligen populärt. Enligt data så använder mer än 60 miljoner hemsidor WordPress, vilket betyder att ca 33.7% av alla hemsidor på internet använder det kraftfulla verktyget.

Oavsett om du vill starta en blogg, öppna en e-handel, skapa en företagssida, publicera nyheter, visa upp foton eller presentera musik så är WordPress ett suveränt val.

Behöver man kunna skriva kod för att skapa en hemsida med WordPress?

Nej.

Du behöver inte kunna skriva en enda rad kod för att få till en fin hemsida. Däremot är det lättare att finjustera olika detaljer om man besitter kunskap inom HTML, CSS och jQuery. Det är dock inget krav.

Tack vare teman och plugin så kan du enkelt få till det mesta precis som du vill ha det ändå.

Teman

WordPress låter dig välja och byta bland tusentals teman (både gratis och betalda) som du kan installera på din hemsida. Ett WordPress tema ändrar utseendet, och ibland funktionaliteten på sidan utan att du behöver röra en enda rad kod.

Du kan bläddra bland hundratals teman som är anpassade för just din bransch. Säg att du till exempel äger en restaurang och behöver ett tema som har fina menyer, information om öppettider, samt möjlighet till att lägga upp bilder på maten.

Det enda du behöver göra för att hitta något som passar dig är att leta i WordPress egna bibliotek, eller importera något från en tredjepartsleverantör (den senare kostar ibland lite pengar, men kan ha väldigt fina teman!)

Kortfattat så handlar det mycket om att välja rätt tema för det du försöker göra. Det finns hundratals olika teman med massvis av olika funktionaliteter. Vissa teman marknadsförs som ”multipurpose” vilket innebär att de går att applicera i många olika sammanhang.

Exempel på populära teman:

  • Astra – All-around tema som fungerar bra för de flesta hemsidor
  • Consulting – Tema som passar bra till företagssidor, särskilt inom konsulting’
  • Phlox – Stilrent och snabbt tema som fungerar bra med stora bilder

Tillägg

Tillägg (på engelska: ’plugins’) är som små ’addons’ som hjälper dig att ytterligare expandera hemsidans funktioner. Till exempel använder vi ett tillägg som heter ”Worth the read” som visar dig ungefär hur lång tid det tar att läsa artikeln. 

Man kan se det som att plugins fyller de ’hål’ som du har i ditt tema. Vårt tema kommer inte med någon funktionalitet för att visa användaren ungefär hur lång tid ett inlägg tar att läsa, men vi kan lösa det genom ett plugin.

Tillägg fungerar för de flesta teman och är därför väldigt populära, ibland nödvändiga, för att du ska få den hemsida att prestera precis som du har tänkt dig.

För att installera ett tillägg kan du enkelt navigera till WordPress utbud via kontrollpanelen i adminläge.

Exempel på populära plugin:

  • Contact form 7 – Enkelt kontaktformulär med bra anpassningsmöjligheter
  • Yoast SEO –  SEO-verktyg som hjälper dig att ranka högre på Google
  • WooCommerce – Världens mest populära e-handelstillägg
  • Mailchimp – Tillägg för att samla in mailadresser och göra utskick
  • Elementor – ’Drag & drop builder’ för att interaktivt skapa sidor

Skillnad mellan tillägg och tema

Den ljusblåa markeringen indikerar den delen av hemsidan som dikteras och styrs helt av temat. Alltså saker som fontstorlek, textfärg, vart element ska vara, navigation, meny, titlar m.m.

Den rödaktiga markeringen indikerar de element på hemsidan som skapas genom tillägg. I vårt fall så har vi två stycken vi använder oss utav i bilden ovan:

  • ”ca 4 minuters läsning” genereras av vårt tillägg som heter Worth the read och talar om för användaren ungefär hur lång tid det kommer ta att gå igenom hela artikeln
  • ”Teman”, ”Tillägg” samt ”Vanliga frågor om WordPress” är ankarlänkar som genereras automatiskt utifrån våra rubriker. Vi gillar att anvädna dessa för att man lätt ska kunna trycka på en del man kanske tycker är extra relevant och snabbt hamna där man vill vara. Tillägget heter ”Table of content plus” och är helt gratis.
Sammanfattningsvis kan man se det som att tema = macro, tillägg = micro.

Vanliga frågor om WordPress

Jag får och läser väldigt ofta frågor kring WordPress, så jag tänkte sammanställa dessa nedan och förhoppningsvis klargöra många av dessa:

F: Vad kostar WordPress?

S: Absolut ingenting. WordPress har helt öppen källkod och kostar ingenting i sig. Däremot kostar det pengar att ha en server, domännamn och (ibland) diverse teman och tillägg.

F: Måste jag kunna koda för att installera Wordress?

S: Nej. Det är relativt enkelt och du kan följa vår guide för att komma igång och installera WordPress på under 30 minuter.

F: Är inte WordPress bara för bloggar?

S: Nej. Du kan bygga en e-handel, företagssida, ett fotoportfolio och mycket, mycket mer med WordPress. Med rätt tema, tillägg och mindset kan du skapa nästan precis vad som helst!

FHur fungerar det med WordPress och SEO?

S: Utmärkt! WordPress är byggt med optimerade källkod och metadata för att säkerställa att Google (och andra sökmotorer) lätt kan indexera din hemsida. Det finns plugin som Yoast SEO som hjälper dig med detaljer kring meta-titlar m.m.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.